Mamy Zdrowie

Porady i ciekawostki na temat zdrowia

Strona główna » Ogórecznik: korzyści i przeciwwskazania w stosowaniu tej rośliny leczniczej

Ogórecznik: korzyści i przeciwwskazania w stosowaniu tej rośliny leczniczej

Ogórecznik lekarski jest rośliną, która posiada wiele właściwości. Dowiedz się, jakie są zalety tego znanego od wieków zioła? W jaki sposób można je wykorzystać oraz jakie środki ostrożności należy podjąć przy jego stosowaniu?

Ogórecznik lekarski – czym dokładnie jest?

Niewielki krzew, jakim jest ogórecznik lekarski, występuje w Europie, Azji i części północno-wschodnich Stanów Zjednoczonych. Ogórecznik rośnie w zacienionych, wilgotnych miejscach, takich jak brzegi rzek, żywopłoty lub torfowiska, góry i polany. To zioło może kwitnąć od kwietnia do lipca. Krzew ten osiąga wysokość od 3 do 6 metrów. Charakteryzuje się liściastymi, owalnymi, ciemnozielonymi liśćmi. Jego kora jest brązowa. Kwiaty są białe i mają pięć płatków. Jego owoce to małe jagody. Są one najpierw zielone, potem czerwone, a na końcu czarne. W przeszłości używano ich do farbowania. W fitoterapii stosuje się tylko wysuszoną korę ogórecznika.

Jakie są korzyści z ogórecznika lekarskiego?

Od czasów starożytnych ogórecznik był stosowany w leczeniu problemów trawiennych. Zawiera on właściwości przeczyszczające i oczyszczające. Stosuje się go głównie w walce z zaparciami, ponieważ pobudza ruchy jelit i nawilża stolce, ułatwiając ich wydalanie. Ta roślina jest używana, gdy okrężnica nie jest w pełni funkcjonalna. Pomaga to w jej lepszym funkcjonowaniu. Zioło to również znacznie poprawia trawienie. Stymuluje produkcję żółci, a ten z kolei gorzki płyn wydzielany przez wątrobę, przyczynia się do trawienia. Ogórecznik lekarski działa również na kaszel tłuszczowy.

Ogórecznik – jak stosować tę roślinę leczniczą?

Ogórecznik może być stosowany na różne sposoby. Najczęściej robi się z niego tzw. odwar. W tym przypadku stosuje się wysuszoną korę ogórecznika lekarskiego. Aby przygotować napój, należy gotować od 2 do 5 g rośliny w litrze wody przez około pięć minut i pozostawić do zaparzenia na 10 minut. Napar powinien być spożywany tylko raz dziennie. Ogórecznik lekarski można również znaleźć w postaci kapsułek lub tabletek. W tym przypadku zdecydowanie zaleca się przestrzeganie dawki wskazanej przez lekarza lub tej, która znajduje się na opakowaniu produktu. Roślina występuje również w syropach. Ich stosowanie zaleca się w celu zwalczania kaszlu oraz pobudzania tranzytu jelitowego. Zaleca się przyjmowanie jednej łyżki stołowej dziennie.

Ogórecznik lekarski – jakie są przeciwwskazania i skutki uboczne, na które należy uważać?

Ogórecznik lekarski nie jest zalecany dla wszystkich. Nie powinny przyjmować go kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Jego stosowanie jest również zabronione dla dzieci poniżej 10 roku życia. Roślina ta jest również przeciwwskazana w przypadku ostrego zapalenia jelit.

Należy podkreślić, że ogórecznik lekarski to roślina, której długotrwałe stosowanie jest zabronione. Należy ją spożywać tylko przez 5 do 7 dni. Może ona bowiem powodować bóle brzucha. W przypadku, gdy okrężnica nie funkcjonuje prawidłowo po użyciu tego zioła, zaleca się, konsultację z lekarzem. Trzeba również podkreślić, że świeża kora i owoce ogórecznika są toksyczne i mogą powodować biegunkę. W przypadku pojawienia się jakichkolwiek objawów tego rodzaju należy bezpośrednio skonsultować się z lekarzem.

admin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top