Produkty wspierające zdrową dietę

Produkty wspierające zdrową dietę

Zdecydowałeś/aś się wprowadzić zmiany w sposobie odżywiania? Zależy ci na utrzymaniu prawidłowej diety, wspierającej pracę organizmu? Sprawdź, które produkty warto wprowadzić do codziennego menu!

Warzywa wspierające trawienie

Dodanie do potraw niewielkiej ilości papryczek chili wspomoże pracę układu pokarmowego i przyspieszy metabolizm. Do diety warto wprowadzić również produkty bogate w błonnik: cukinię i fasolkę szparagową. W oczyszczeniu organizmu pomoże spożywanie dużej ilości ogórków – niskokalorycznych, za to bogatych w wapń, potas oraz fosfor.

 

Siemię lniane

Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika wspiera przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, działa osłonowo na żołądek i jelita oraz reguluje ich pracę. Wspomaga odchudzanie i utrzymanie wagi. Zawiera również magnez, żelazo, kwas foliowy oraz witaminy B1, B6 i E.

 

Nasiona chia (szałwia hiszpańska)

Są bogatym źródłem kwasów Omega-3 i Omega-6, antyoksydantów oraz witamin i minerałów: wapnia, magnezu, żelaza i selenu. Zawierają również błonnik, zapewniający uczucie sytości, oczyszczający z toksyn i wspierający prawidłową przemianę materii. Nasiona chia pozwalają na długi czas zachować energię i sprawność organizmu. Więcej na temat ich właściwości i zastosowania znajdziesz na stronie: https://naturalnemetody.pl/nasiona-chia/.

 

Olej rzepakowy

Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i fitosteroli wpływa na zmniejszenie cholesterolu we krwi. Jest również źródłem tokoferoli i ß-karotenu, które chronią organizm przed wpływem wolnych rodników.

 

Orzechy i pestki

Doskonałe w roli przekąski, zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminę E, aminokwasy, węglowodany i minerały. Działają korzystnie na pracę całego układu pokarmowego: żołądka, śledziony, trzustki i jelit. Do diety warto włączyć przede wszystkim orzechy ziemne i włoskie, nerkowce, pistacje, migdały, nasiona dyni, sezamu oraz słonecznika.

 

Zielona herbata

Bogata w polifenole, garbniki, alkaloidy, lipidy, aminokwasy, witaminy (A, B, C, E) oraz minerały. Wspiera metabolizm, przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn, hamuje wchłanianie tłuszczów z pożywienia i zwiększa aktywność niektórych enzymów trawiennych. Uzupełnia również niedobór witamin i minerałów w diecie.