Produkty „light”: fakty i mity

Produkty „light”: fakty i mity

Pieczywo, jogurty, słodycze, sosy, napoje, a nawet wędlina czy piwo – wszystkie te produkty są dostępne w wersji light. I niemal każdy, kto kiedykolwiek chciał schudnąć, pokładał w tym fakcie nadzieję. Niestety, dieta oparta na żywności light zwykle okazuje się beznadziejna.

Dlaczego „light” święciło swego czasu triumfy? Ponieważ miało być ratunkiem dla wszystkich, którzy mimo nadwagi nie idą na dietę, bo panicznie boją się zrezygnować ze swojego ulubionego jedzenia. „Light” rozwiązywało ten problem – dawało im te same, ukochane produkty, lecz z obniżoną zawartością cukru lub tłuszczu. Może być coś piękniejszego dla ludzi, których życie to nieustające zmagania z otyłością i porzucanie kolejnych diet? Pozornie nie. Produkty „light” okazały się jednak pułapką. Czy cokolwiek, co o nich słyszymy, jest prawdą?


1. Produkty light smakują tak samo, jak ich klasyczne odpowiedniki

Fakt. Po to właśnie zostały wymyślone. Osoby odchudzające się, wraz z obietnicą utraty kilogramów, dostają produkt, który smakuje identycznie, jak ich tuczący oryginał – słodki batonik, majonez lub napój.


2. Produkty light są zdrowsze

Mit. Po pierwsze, aby żywność ta zachowała wspomniane walory smakowe, trzeba wprowadzić do niej pewne zamienniki. Nie możemy sobie chyba wyobrazić batonika, który nie byłby słodki? Zamiast cukru dodaje się więc inną substancję słodzącą, która nie zawiera kalorii. W większości produktów light jest to aspartam – szkodliwy związek, przyczyniający się do powstania wielu dolegliwości i rozwoju chorób. Po drugie, niebezpieczne jest także odżywianie się jedzeniem pozbawionym tłuszczu. Tłuszcz jest nam potrzebny do prawidłowego i zdrowego funkcjonowania. Kto ma go za dużo, powinien udać się do dietetyka.


3. Produkty light mają mniej kalorii

Mit. Czasem może być ich nawet więcej niż w oryginalnej wersji. Producenci żywności wykorzystują luki prawne i dopisek „light” umieszczają tam, gdzie nie powinno go być. Przykładowo, jogurt o obniżonej zawartości tłuszczu może zawierać za to dwa razy więcej cukru.


4. Produkty light można jeść w dowolnych ilościach

Mit. Nawet, jeżeli majonez light ma rzeczywiście mniej kalorii niż zwykły, i tak pozostaje produktem tuczącym.


5. Produkty light pomagają schudnąć

Mit. Choć część nie zawiera cukru ale słodziki, najczęściej i tak ma wystarczająco dużo tłuszczu i kalorii, by zapoczątkować zupełnie odwrotny efekt – tycia.


6. Produktów light nie powinny jeść dzieci

Fakt. Żywność light jest wypełniona wieloma szkodliwymi składnikami i „zapychaczami”, które mają nadać jej odpowiednią konsystencję lub smak. Należy do nich, między innymi, wspomniany aspartam, który w krótkim czasie może powodować bóle głowy, biegunkę czy niestrawność. Na takie działanie szczególnie wrażliwe są dzieci, ale też kobiety w ciąży i karmiące, alergicy, osoby z wrażliwym żołądkiem oraz starsi.


Elżbieta Gwóźdź