Gluten – fakty i mity

Gluten – fakty i mity

Dieta bezglutenowa stała się ostatnio bardzo popularna. Niektórzy uważają, że wykluczenie z diety tego białka jest zbawienne dla zdrowia i figury. Z drugiej strony zaczęły jednak dochodzić głosy, że dieta pozbawiona glutenu może być szkodliwa dla osób zdrowych.

Gdzie zatem leży prawda? Weźmy pod lupę kilka faktów i mitów dotyczących glutenu i diety bezglutenowej.

Fakt 1. Gluten może szkodzić

Gluten może być szkodliwy dla osób ze stwierdzoną celiakią oraz nadwrażliwością na gluten. W takim przypadku należy bezwzględnie wyeliminować go z diety. Celiakię i nadwrażliwość na gluten można zdiagnozować poprzez wykonanie odpowiednich badań m.in. przeprowadzenie testów genetycznych. Objawy tych schorzeń są bardzo zróżnicowane: biegunka, bóle głowy, zmęczenie, osłabienie, ale również łamanie w kościach czy wysypka.

Mit 1. Celiakia jest alergią pokarmową

Celiakia to trwająca całe życie choroba immunologiczna o podłożu genetycznym, która charakteryzuje się nietolerancją glutenu. U osób chorych działa on toksycznie na jelito cienkie i powoduje zanik kosmków jelitowych. Sprawia to, że wchłanianie pokarmu jest upośledzone i występują nieprzyjemne objawy. Nie wiadomo, co wywołuje tę chorobę. Wiele przemawia za tym, że duże znaczenie mają tutaj predyspozycje genetyczne. Dlatego stwierdzić celiakię można poprzez wykonanie odpowiednich badań oraz testów genetycznych. Analizę DNA pod kątem predyspozycji do nietolerancji glutenu oraz innych składników można znaleźć np. w ofercie firmy Code of Me.

Mit 2. Dieta bezglutenowa odchudza

Często słyszymy opinie osób, które twierdzą, że po przejściu na dietę bezglutenową straciły więcej kilogramów, niż na standardowych dietach odchudzających. Wykluczając z diety gluten można zauważyć pewną utratę wagi, ale jest to efekt krótkotrwały, spowodowany głównie rezygnacją z węglowodanów zawartych w chlebie czy makaronie. Poza tym, unikanie produktów zawierających gluten odbije się na naszym zdrowiu, ponieważ dobra dieta musi być zbilansowana i dostarczać wszystkich składników odżywczych.

Mit 3. Produkty bezglutenowe są zdrowe

Produkty bezglutenowe mogą zawierać dodatkowy cukier lub inne substancje mające polepszyć ich smak. Często również pokarmy te są wysoko przetworzone, a przez to niezbyt zdrowe.

Mit 3. Dieta bezglutenowa jest dobra dla każdego

Rezygnacja z glutenu spowodowana wyłącznie podążaniem za modą czy trendami jest niewskazana. Nie dość, że jest to kosztowne, to całkowita rezygnacja ze zbóż pozbawia organizm cennych składników odżywczych.

Mit 4. Gluten występuje wyłącznie w chlebie i makaronach

Nie tylko zbożowe produkty spożywcze zawierają gluten. Mało kto wie, że mogą zawierać go takie produkty, jak: jogurty, śmietany, niektóre wędliny, ser żółty, piwa, suszone owoce, proszek do pieczenia.