Czy wiesz, co jesz?

Czy wiesz, co jesz?

Zdrowe odżywianie jest w ostatnim czasie coraz bardziej modne. Polacy są coraz bardziej świadomi tego, że powinni dbać o swoją dietę oraz mają finansowe możliwości, by pozwolić sobie na lepszej jakości produkty. Na chcących się odżywiać zdrowo czyha jednak bardzo wiele pułapek.

Podpowiadamy, na co zwracać uwagę, by spożywane przez nas posiłki naprawdę miały korzystny wpływ na nasze zdrowie?


Uważaj na produkty light

Chcąc ograniczyć cukier i tłuszcz, często chętnie sięgamy po produkty light. Często jednak nie czytamy etykiet. Prowadzi to do tego, że zamiast cukru czy tłuszczu otrzymujemy różnego rodzaju chemiczne substancje, które mogą być o wiele bardziej szkodliwe niż zwykły cukier czy naturalnie występujący tłuszcz. Czytajmy składy, zbyt długa lista konserwantów i zagęstników, syrop-glukozowy, wzmacniacze smaku i utwardzacze powinny nas zaniepokoić.

 

Nie przepłacaj

Moda na zdrową żywność bardzo często wykorzystywana jest, by zarabiać pieniądze na naiwności i braku wiedzy. Bardzo często producenci zachwalają swoje produkty jako "nieposiadające konserwantów". Zdarza się to nawet wtedy, gdy takie produkty naturalnie nigdy ich nie mają - nie warto więc przepłacać. Zdrowa dieta nie musi być droga, możemy oczywiście kupować jagody goji, ale bardzo wartościowe są również zwykłe polskie porzeczki.

 

 

Nie musisz rezygnować całkowicie z słodkości

Naucz się je jednak przyrządzać tak, by były zdrowsze. Dzięki niewielkiej ilości słodyczy możesz poprawić sobie humor i dodać energii. Komponuj swoje desery z owoców, gorzkiej czekolady, kaszy jaglanej czy tapioki. Zrezygnuj z bitej śmietany, ogranicz cukier i sztuczne, chemiczne substancje.

 

Zadbaj o to, jak przechowujesz swoje posiłki

W zdrowej diecie ważne jest również odpowiednie przechowywanie posiłków. Unikamy chemii w jedzeniu, uważajmy więc również w jakich pojemnikach przechowujemy żywność. Z pewnością warto zainwestować w zakup specjalnych, ekologicznych pojemników. Dzięki temu nie będziemy musieli martwić się o to, czy nasza żywność przechowywana jest w sposób bezpieczny.

 

Źródło: https://naczyniajednorazowe.pl/30-talerze-jednorazowe-flaczarki